2013-09-24 10:31:40• hírek • MTI

A 25 és 29 év közötti horvát fiatalok fele a szüleivel él

Az önállósodás helyett inkább a szüleikkel élnek a fiatalok Horvátországban, egyesek nem akarnak lemondani a szülők nyújtotta kényelemről és biztonságról, míg másoknak az anyagi helyzete nem engedi meg az elköltözést - számolt be a 2011-es horvátországi népszámlálás egyik tapasztalatáról a Jutarnji List című zágrábi lap.

A horvát statisztikai hivatalnak a lap kérésére készített kimutatása szerint a 30 év alatti férfiak 62 százaléka és a nők 39 százaléka még mindig a szüleivel él. A 30-34 éves korosztály esetében férfiaknál ez az arány 34 százalékos, nőknél viszont már csupán 17 százalékos.

A számok az utóbbi tíz évben 20 százalékkal emelkedtek. A tendencia viszont a Jutarnji List szerint nem egyedülálló. Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban is egyre több fiatal dönt úgy, hogy a szülői házban marad, vagy továbbra is nagyon szoros viszonyt ápol szüleivel.

Észak-Európában más a helyzet, a skandináv országokban a gyerekek 18 éves koruk után "kirepülnek a fészekből", így például Dániában a 25-34 év közöttieknek mindössze 1,9 százaléka él még mindig a szüleivel.

A szoros családi kötelék mellett az otthonmaradás mellett szól a munkanélküliség magas aránya, továbbá az alacsony kezdő fizetések, amelyek nem elegendőek a lakbérre és a rezsire sem - írta a Jutarnji List. Új jelenség, hogy egyre több fiatal költözik vissza a szüleihez, miután néhány évig egyedül élt.

A Blic című szerbiai napilap korábban hasonló jelenségről számolt be Szerbiában is. A lap azt írta, hogy a szülőkkel való együttélés egyik következménye a mind későbbre tolódó házasságkötés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: